divendres, 11 d’octubre del 2019

MÀQUINA HUMANA DE CIRC I FUTBOL


MESSI 10
Cirque du Soleil
Parc del Fòrum
10/10/2019

L’estrena mundial a Barcelona de Cirque du Soleil és un esdeveniment en sí mateix, on els cronistes de societat es posen les botes. Cares conegudes del món de la televisió, celebrities, homes de negoci amb americanes blau marí, moltes esquenes escotades patint una inclement brisa més que fresca, talons impossibles..., tots entaforats en un tancat per a VIPs Però Menys, amb cervesa gratuïta, vi argentí i uns escassos frankfurts Oscar Mayer que es van acabar una hora abans que comencés l’espectacle. Els VIPs VIPs estan aïllats en una cambra fosca on només ells poden accedir-hi. La resta deambula pel vestíbul consumint més cervesa i merchandising. La clàssica vela circular de circ és substituïda per una ferma estructura de metall i plàstic cúbica, els carros dels artistes per camions apartats de la vista del públic. Parlem d’una producció de força milions d’euros, amb tutti quanti.

Llibert Teixidor

Comença l’espectacle amb una frenètica música que no ens abandonarà fins al final, amb l’excepció d’alguns números acompanyats de melodies romàntiques estil Roberto Carlos i un tango. El ritme de l’espectacle està calculat al mil·límetre per a que funcioni i a fe que ho fa. Un cop més la precisió i la sincronia de la màquina humana que formen Cirque du Soleil, ens deixa garratibats a la butaca. Com és possible? I no puc deixar d’imaginar-me la quantitat d’hores que aquell oriental s’ha passat fent manegar el diàbolo amunt i avall i al voltant seu per aconseguir deixar-nos boca-badats. I és que en el fons, ens agrada tornar-nos a sentir criatures, admetem-ho. I tapar-nos la boca per ofegar el crit que se’ns escapa en veure aquell home de color contorçar-se de tal manera que acaba fet un monyó bellugadís;  o l’original i per a mi el millor número, del lleó ferotge (Leo, de Messi) quadrúpede fent cabrioles d’un pedestal a un altre, o la fina funambulista, o els trapezistes del més difícil encara, o una mena de Sant Jordi lluitant contra una màquina armada amb una llança... Les coreografies corals són efectives i donen joc a la partida de Messi 10; un pallasso (català) amenitza el cotarro i fa participar algú del públic, un nudista (tapat) salta al trinquet i reivindica ves a saber què...

Els valors del futbol són aplicables a qualsevol professió però a cap coincideixen tant com en el món del circ: precisió, balanç, valor, força, velocitat, concentració, equilibri, tenacitat..., tots surten reflectits a l’espectacle, mentre dues pantalles gegants il·lustren diferents moments memorables de la carrera de l’heroi idolatrat i acaben d’arrodonir les delícies del públic. Però els dos moments més aplaudits van ser quan es despleguen dues gegants samarretes sobre el públic central que rodeja la pista en forma de camp de futbol. Una samarreta del Barça i l’altra de la selecció argentina. I finalment, l’ovació més forta va ser per al protagonista que va aparèixer en persona a les glòries saludant artistes i públic, que mòbil en mà, van deixar constància de la seva presència al recinte.

Un espectacle d’entreteniment, de qualitat que engrescarà criatures i grans, culers sobretot i si arriben abans d’una hora de l’inici de l’espectacle, a demés podran gaudir d’una Experiència Messi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada