diumenge, 13 de gener del 2019

CALIDOSCOPI DE L’OBSCURITAT


LOS NIÑOS OSCUROS DE MOREILA
D’Albert Tola
Direcció Elena Fortuny
Companyia Nigredo
Teatre Tantarantana
11/01/2019

Malauradament l’exili és un tema candent al nostre país. Un exili que ens remet a èpoques anteriors que suposàvem superades. Val la pena, doncs, fer-ne una revisió, des de tots els diferents angles. Albert Tola, ens parla del cas de de l’exili forçat de 456 nens i nenes a Mèxic fugint de la Guerra Civil Espanyola. Los ninos oscuros de Moreila arriba al Tantantana després de fer temporada a Madrid i una gira per llatinoamèrica.

Resultat d'imatges de los niños oscuros de moreila

Els protagonistes, dos d’aquests nois embarcats (Lluís Mrquès i Marc Pujol) creen un joc macabre per a evadir-se del malson que els tocat viure. Les relacions personals, les pors, la premonició del que els espera es converteixen en els fantasmes que poblen la seva imaginació en un trepidant va i ve d’escenes que naveguen com un vaixell creuant l’Atlàntic enfurismat.

Com a únics elements escènics, una maleta i una banyera que simbolitzarà el mateix vaixell, un confessionari, un amagatall. La direcció d’Elena Fortuny juga amb la paraula com una partitura i el gest com una coreografia, amb un volgut distanciament que ens allunya de tota emoció, mostrant, succintament, els fets com a tals, dins d’un univers imaginat pels dos protagonistes. Un text evocador interpretat amb gran energia i entrega, que potser podria ser escurçat per a créixer en contundència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada