diumenge, 16 de juliol del 2017

TRÀGICA VIDA D’UN CLOWN

FIDELIS FORTIBUS
Circus Ronaldo
Festival Grec
Pl. Margarida Xirgu
15/07/2017
 

Estrenat el 2015 sota la direcció de l’holandesa  Lotte van den Berg, Fidelius Fortibus ens parla poèticament de la lleialtat portada al paroxisme de les grans famílies del circ, de qui Danny Ronaldo forma la sisena generació.



El Circ Ronaldo es vesteix avui de dol. Tots els seus artistes han mort i estan enterrats a la pista. Només queda l’acomodador que s’excusa per haver d’anul·lar la funció per raons òbvies. “Non è comico!” reclama desconcertat davant els riures del públic. Com és possible que podem riure davant la tragèdia d'altri? Quines opinions té el pallasso, es preguntava Heinrich Böll? 

Davant la desobediència del públic, el pobre acomodador (el mateix Danny Ronaldo), es veu obligat a interpretar tots els papers de la funció. Amb un mestratge pretesament maldestre farà trucs de màgia hilarants, caminarà sobre al corda fluixa com la bellíssima ballarina, farà de malabarista, de forçut, de cowboy... Però tot li surt malament. Desesperat, decideix suïcidar-se penjant-se de l’altíssim trapezi. Però tampoc se’n surt, ni enfilant-se a un complicadíssim entramat de cadires i creus superposades. Finalment, inicia un ritual d’acomiadament dels seus companys amb una mística malenconia que només el bon circ és capaç de transmetre. L’acompanya una música deliciosa de David Van Keer. El desesperat acomodador va col·locant metòdicament totes les creus dels fèretres dels seus companys juntament amb els elements que els caracteritzen i acompanyen, apilotonades les unes sobre les altres. Un nino que representa el pallasso blanc és l’últim d’acomiadar. I així, com una màquina extrafeta carregada de poesia, eleva els seus amics, la seva família, el circ ja mort, cap al cel de la vela.


Mentre hi hagi el Ronaldo, el circ no morirà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada