dijous, 23 de novembre del 2017

SOBRE LA VERITAT I EL PERDÓ

Claudia
La Conquesta del Pol Sud
TNC – Sala Petit
22/11/2017

Commovedor relat en primera persona sobre les desaparicions perpetrades a Argentina durant la dictadura del General Videla.



La companyia La Conquesta del Pol Sud ens ofereix Claudia, segona obra de la trilogia centrada en la dona i la identitat que va iniciar amb Nadia, el cas de Nadia Ghulam, la jove afganesa que es va fer-se passar per home per tal de poder tirar endavant la seva família sota el règim taliban.

Com a Nadia, és la protagonista qui ens explica el seu periple vital. Claudia Victoria Poblete Hlaczick va ser Merceditas durant els primers vint-i-dos anys de la seva vida. Va ser criada per un general colpista amb la seva dona qui li van donar tot l’amor que uns pares poden donar a una filla, però li van ocultar la veritat. La van mantenir en un “tupper” lluny de l’esquinçament social que assolia el país, lluny de les mares de la Plaza de Mayo.

Claudia va més enllà del teatre document i ens exposa poèticament un mapa d’una vida feta de pedaços, com el patchwork que Claudia va teixint durant la funció. L’ús del material audiovisual acompanya la narració: imatges preenregistrades, fotografies antigues, documents, imatges en streaming... Tot el material al servei de la història per tal de commoure, no només per la duresa dels fets, sinó també per la seva poesia. A Claudia no hi ha judici, ni càstig, ni culpa, però potser sí que hi ha perdó. Claudia creu que les coses són més complicades que  la dicotomia formada pels “muy Buenos y los muy malos” que sentencia la seva filla de cinc anys. Efectivament, hi a els sentiments i aquests són, potser, la salvació.

Imprescindible espectacle! Tot esperant la tercera entrega de la trilogia.

Fa un temps vaig escriure un text que parla del mateix tema. És inventat i no té la part documentada de Claudia. El tema em segueix fascinant. Us el deixo al següent post. Porta per títol Elektra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada