dimarts, 10 de juliol del 2018

DEMOCRÀCIA REAL JA!


REALITATS AVANÇADES 2
Enlluernats per la democràcia
Simona Levi

Mercat de les Flors 09/06/2018


Tot el teatre és polític en la mesura que és una interpretació de la realitat, sempre és una “resposta” i aquesta resposta sorgeix bàsicament de la recepció que se’n fa”, diu Jordi Coca a la revista digital Núvol (26-03-2017). El teatre és polític o no és. Tot espectacle comporta un acte polític, això ja ho sabem. El teatre íntim, dramàtic, la tragèdia, la comèdia..., tot el teatre és un acte polític en tant que està emmarcades dins d’una ideologia (per banal que pugui semblar) i uns sistemes relacionals establerts.



Però existeix una corrent de teatre emfàticament anomenat polític, que tracta qüestions íntimament relacionades amb la realitat social actual que es qüestiona o directament denuncia abusos de poder, corrupcions, injustícies a les quals ens estem començant a acostumar perillosament. Algunes obres de la cartellera actual ens posen un mirall de la realitat de forma verídica com un documental en directe, o bé metafòrica en format de ficció, per a fer-nos reflexionar i crear una reacció entre l’audiència. El teatre document, polític i social sorgeix d’una reacció a un sistema injust. Com ho van ser al seu temps el teatre de Bertolt Brecht, del Living Theatre o d’Augusto Boal, entre tants d’altres.  Esperem que aquest teatre subratlladament polític que ara torna a estar tan en boga no sigui només una moda passatgera, sinó que confirmi la necessitat de sacsejar consciències i una obertura a una realitat que se’ns està ocultant. Un teatre, si em permeten el tòpic, que transformi, que no només sigui bonic, sinó també útil.

Simona Levi, actriu, ballarina, activista, pedagoga, gestora cultural i tantes altres activitats que la defineixen presenta, re-presenta, per segon cop, ara evolucionat, l’espectacle Realitats avançades, que ja va mostrar fa deu anys. En ell denuncia una democràcia amanyada, falsa, encoberta que passivament acceptem i planteja la defensa dels drets digitals i l’accés al coneixement lliure, sense censura, sense càrregues. I ho fa magistralment des de l’humor, ja que no hi ha res més seriós que un somriure o una riallada. El públic participa votant qüestions cada cop més inverosímils, més surrealistes o absurdes amb uns resultats alterats que propiciaran aquest somriure indispensable. Realitats avançades parteix d’un vídeo censurat a petició de La Caixa (ara Caixa Bank) on es demostrava la impostura per a vendre preferents a clients incauts.

Recordem que Levi, des de Conservas, és una de les impulsores d’Xnet, una alternativa als abusos de l’SGAE. Recordem també que la bústia Xnet amb el col·lectiu #15MpaRATO va destapar la corrupció de Bankia a través de la filtració dels mails  de Miguel Blesa, aleshores president de Caja Madrid, que va donar com a resultat l’obra Hazte Banquero - Tarjetas Black: todo lo que quisieron ocultarte. Recordem també que Levi ha estat una de les fundadores del Partit X que va presentar-se a les eleccions europees de 2014. Recordem encara que Levi és una de les impulsores del Fòrum de Cultura Lliure, Fcforum, per a la creació dels drets sostenibles de creació en l’era digital. Recordem també que actualment la Simona dirigeix el Postgrau en Tecnopolítica i Drets a l’Era Digital a la UPF. Recordem que ha col·laborat amb Julian Assange... Resulta difícil resumir la ingent activitat de Simona.

Realitats Avançades és només un petit tastet de la hiperactivitat d’una activista de talla per a descobrir un món alternatiu, un món necessari que ens desveli la veritat i denunciï la injustícia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada