dissabte, 30 de gener del 2016

UNA TRAGICOMÈDIA DINS D’UNA CENTRIFUGADORA

LA FARSA DE WALWORTH
TEATRE AKADÈMIA
23/01/2016

Enrabadassadíssima comèdia dramàtica d’humor negre, esbojarrada i corrosiva d’Enda Walsh, premiada a l’Edinburgh Fringe First i estrenada aquí en co-producció amb el Festival Temporada Alta.
El marc d’acció és un pis de protecció oficial de Londres representat amb una escenografia (Ricard Prat) extremadament cuidada al detall, on hi viuen una pintoresca família irlandesa formada per un pare i dos fills. Aquests personatges, d’aparença quotidiana i tractament de clown, cada dia representen una farsa en un frenètic treure i posar-se perruques, calbes i demés postissos que els serveix per a explicar-se la seva història i en definitiva, la seva identitat. L’apartament és la gàbia on aquests  personatges viuen dins d’un bucle a ritme de centrifugadora.


La primera part de l’obra, és una trepidant comèdia amb els canvis de personatges, de temporalitat, d’espais, un entrar i sortir de la realitat difícil de seguir per a l’espectador. L’acció resulta tant aclaparadorament accelerada que tot i l’esforç i la generositat dels tres actors Pep Vila, Jordi Subirà i Oriol Casal, no n’acabem de treure l’entrellat. No és fins a la segona part, quan molt hàbilment Walsh introdueix un quart personatge, un de real i només real (Yolanda Sey), i que la comèdia es tenyeix de drama quan comencem a entendre el galimaties de personatges que hi apareixen i n’entenem la seva tragèdia.
Histèrica, esquizofrènica, esbojarrada, divertida i tràgica. Tots aquests adjectius per a una hora i mitja d’acció sense parar sobre l’escena del teatre Akadèmia. Força recomanable.
Teresa Petit
http://atelobaixat.blogspot.com.es/
petit.bozzo@gmail.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada