dissabte, 1 d’abril del 2017

5 DAYS TO DANCE

La companyia alemanya de dansa-teatre DE LooPERS-dance2gether fa projectes de dansa comunitària per a joves a instituts tant a Alemanya com a Espanya. Amb la idea de Wilfried van Poppel (coreògraf) “Si les persones poden ballar juntes, també poden viure juntes”. Asseguren i demostren que tothom pot ballar. Per això treballen amb grups nombrosos a instituts. http://www.de-loopers.eu/5-days-to-dance-es/index.html



COM HO FAN?

Els Instituts els contacten per a crear una coreografia amb uns 100 alumnes d'un mateix curs. Durant 5 dies, els alumnes aniran a l'institut i no rebran més classe que la de dansa. Sis hores diàries durant una setmana donen com a resultat un espectacle sorprenentment corprenedor. Els alumnes aprenen coses tan essencials i tan oblidades en el sistema escolar de secundària com és la sensibilitat, la sensació de grup, l'expressivitat, la disciplina. Tot resulta molt intens i a estones esgotador, tant pels ballarins professionals que guien els alumnes, com per als mateixos alumnes. La dansa és una matèria més dura del que sembla. Tothom pot ballar, sí, només cal voler-ho fer. Requereix molta concentració, voluntat, entrega... Matèries que malauradament els nostres adolescents estan poc acostumats a treballar. La intensa setmana amb DE LooPERS els representa un xoc tant gran, que només serà més endavant quan seran capaços d'avaluar. Crec que és una experiència que no oblidaran mai. El resultat final és tan intens, tan emocionant que els familiars i coneguts veuen l'espectacle, impressionats dels resultats. No és un fi de curs bonic. És molt més que això. Els mateixos protagonistes, els nois i noies, senten que han realitzat una fita vital, per a molts del tot inesperada. Succeeixen efectes tan increïbles com el canvi de rols que els nois i noies van experimentant al llarg de la setmana. Qui era un noi tímid i arraconat, descobreix una mobilitat corporal que els altres admiren; el noi "passota" que sembla que va de tornada de tot als seus catorze-quinze anys, comença a la reraguàrdia amb actitud cínica però dia a dia va entrant a la història i acaba arrossegant els seus sequaços dins. Es pot dir que aquesta experiència els ha canviat la vida, la seva vida relacional, tant important durant l'adolescència. 



L'experiència dels coreògrafs i els ballarins (han ballat amb diferents companyies arreu el món, amb coreògrafs de tant de renom com Pina Bausch, entre molts d'altres), així com un compromís amb la dansa i l'educació els ha valgut el reconeixement d'allà on van com el documental que Rafael Molés i Pepe Andreu els van realitzar el 2014 https://www.filmin.es/pelicula/five-days-to-dance nominat a 9 Goyas. L'Amaya Lubeigt, ballarina i creadora del projecte juntament amb Wilfried, ho té clar: "Les coses o es fan a tope, o no cal fer-les. La vida és això: intensitat, compromís". I aquesta forma d'entendre la vida, d'arribar a les últimes conseqüències és el que sorprèn els alumnes i els qüestiona. I en una setmana els fa un tomb el cervell que representa una passa de gegant cap a la maduresa. 


FIVE DAYS A L'ARNAU CADELL (VALLDOREIX)

La setmana de 27-31 de març ens han visitat a l'IES Arnau Cadell. Han treballat amb els quatre cursos de tercer de la ESO amb un total de 120 alumnesaproximadament. He tingut l'immensa sort de participar amb ells al projecte durant aquesta intensa setmana. I, com els alumnes, també he après i molt. I m'han encomanat aquesta energia tan poderosa que desprenen de forma inesgotable. Encara queda fer una reflexió que aniran escolant-se els propers dies. N'he fet un petit diari en calent de les primeres impressions.


PRIMER DIA D’ASSAIG
24/03/2017

Avui hem començat els primers assaigs de FIVE DAYS TO DANCE per a 3er ESO de l’IES Arnau Cadell.
Ha estat molt emocionant!!
Els nois i noies han arribat puntuals al Pavelló i disposats a... Tot!!
Les primeres hores les hem dedicat a escalfar amb uns exercicis-jocs que ens van mostrar l’equip de FIVE DAYS TO DANCE, el passat dilluns a l'IES Jaume Mimó de Cerdanyola. Els professors acompanyants, la Marta, la Míriam, el José Luis i la Glòria conduïen la sessió. Els primers assaigs els fem al Pavelló esportiu.
Després de la mitja part ha arribat la Clara Munoa, membre de FIVE DAYS TO DANCE i hem començat a assajar la coreografia que presentarem dijous al Teatre Auditori de Sant Cugat.


El títol és “Voyage”, un viatge que iniciem amb molta il·lusió. Després d’una petita reflexió sobre els motius d’emprendre un viatge, els tipus de viatge i les formes de viatjar i de marcar unes normes per al bon funcionament de l’activitat, la conductora de l’activitat ha començat a ensenyar els passos il·lustrant-los amb imatges que tots coneixem: apartem branques, empenyem l’aigua per a que surti d’un pou, espolsem l’aigua, fem una onada, recollim una galleda... Una manera de ballar que fomenta l’imaginari de cadascú. Els nois i noies s’han bolcat a ballar i només en un dia, ja comencem a veure els primers resultats. Després de cada petita fita tots ens aplaudíem satisfets de com està quedant. Encara queda molta feina!

SEGON DIA D'ASSAIG
27/03/2017

Avui ha estat el segon dia assaigs i primer amb tota la companyia De Loopers. Hem començat per repassar els passos que vam aprendre el divendres i perfeccionar-los.


Avui toca muntar la primera part de la peça que és més lliure que els passos que vam aprendre divendres. Els nois i noies s’han dividit en grups de sis i cada grup assajava una petita part ajudat d’un dels monitors. Havíem d’estar molt atents per a saber quan ens tocava a cada grup. El Wilfried, líder del grup de coreògrafs, dóna les explicacions. Sovint parla en anglès i l'Amaya el tradueix. Es tracta que els nois i noies entenguin el que estan fent. De vegades costa mantenir l’atenció, som molts i estem molt excitats!
Quan a la fi hem assajat amb la música tot ha quadrat. Semblava impossible!

ASSAIG GENERAL
30/03/2017

Aquest matí hem assajat al teatre auditori de Sant Cugat. El nombrós grup semblava encara més gran i més compacte sobre l’escenari de l’Auditori de Sant Cugat.


Els monitors reclamen atenció: “Si us distraieu, no sortirà bé!” Treballem els ritmes i també el silenci, el moviment i l’estabilitat. Treballem la noció d’espai: les direccions, el gest. Descobrim noves formes d’expressió amb el cos que no havíem experimentat abans. Però sobretot treballem la sensació de pertànyer a un grup, de formar un equip de persones. Tots som imprescindibles. No hi ha excuses. Ho hem de fer bé, perquè ho fem junts. Entenem què vol dir acceptar un compromís i això ens fa grans!
Ara en grups creuem l’escenari en diagonal, formant línies, ara tots alhora ballant com un sol cos. Ara la música ens acompanya i ara aprenem a escoltar el silenci. La dansa crea imatges de viatges imaginats: creuant un riu, un bosc, al mar... I la imaginació va volant i volant i volant...
Els cossos i els rostres adolescents agafen una bellesa madura quan aconsegueixen concentrar-se. Ha estat una experiència breu, però molt intensa. En només quatre dies hem aconseguit muntar una coreografia de 45 minuts. Ara ens coneixem millor, ara ens sentim més a prop dels nostres companys. Hem estat capaços de fer-ho!
Aquesta tarda proves de vestuari, assaig general i ESTRENA!
Molta sort, amics!

Aquest diari, juntament amb altres imatges i entrades ha estat publicat al blog de l'AMPA de l'IES Arnau Cadell: http://www.amparnau.cat/ca/5-days-to-dance-4/ 

Video resum de l'espectacle: http://www.totsantcugat.cat/actualitat/cultura/arts-esceniques/alumnes-de-l-ies-arnau-cadell-homenatgen-els-fluxos-migratoris-amb-la-dansa-67403102.html 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada