dimarts, 5 de novembre del 2019

ARGENTINA 5 – ESPAÑA 0


PRÓXIMO
Autor i director Claudio Tolcachir
Teatre de Salt
01/11/2019
Festival Temporada Alta

Irònic títol per a una obra d’amor on els dos amants no es veuran mai, PRÓXIMO. Una íntima relació en què la parella es troba a les antípodes, no només geogràfiques sinó també psicològiques. Elián és i viu a Madrid, Espanya, Europa. És un jove consentit, fill d’un corrupte gàngster del “pelotazo” valencià o madrileny de fa uns anys. És actor i treballa en una sèrie d’èxit de la tele que s’exporta per tot el món, també a Sud-Amèrica, a Argentina. És inconsistent, covard, indecís, prepotent algunes vegades, inconscient massa sovint, aliè al seu entorn, amb un coeficient intel·lectual, especialment d’intel·ligència emocional, tant escàs com una criatura de teta, ratllant l’estupidesa. Un personatge que crea un rebuig a l’espectador, si no fos perquè en el fons fa una mica de llàstima. L’interpreta un Santi Maurin, escàs en recursos. És l’Europa prepotent, sempre queixosa sense raó.



El seu amant és tot al contrari. Pablo és un noi argentí que ha marxat a Austràlia per a buscar-se la vida fent el que sigui, víctima d’una de les terribles crisis que han assolat el país els últims anys. Va canviant de feines a quina més vexant. Té tots els trets necessaris per a crear una empatia amb l’espectador: és un perdedor que comparteix habitació i llit per hores, se li acaba el visat i es queda a Austràlia com a il·legal esquivant la policia. La seva mare, a qui tant estima, se li està morint a l’Argentina. Encara que fa temps que viu a Austràlia però no és capaç d’articular una frase en anglès, està terriblement sol i desemparat. Un compendi de sentiments de desarrelament, perillositat, frustracions que el personatge va copant gràcies al seu caràcter fràgil però invencible. Un personatge magníficament forjat a capes d’humanitat per un esplèndid Lautaro Perotti. L'escenografia també juga a favor d'Argentina amb un devassall d'andròmines aparentment desconnectades que ens remetran als dos continents, a les distants realitats dels dos personatges: una nevera, una tanca de carretera, un sofà desventrat... És l’Argentina agònica, aixafada per tantes crisis polítiques i econòmiques. La germana Argentina, tant oblidada pels europeus...

I amb tot, l’amor sorgeix inesperadament a través de les ones. Internet resulta un aliat per a dues ànimes perdudes que busquen companyia, escolta, algú a l’altra banda del fil. Amor? No n’estic segura, potser més aviat compassió, i també teràpia, que d’això els argentins també ens marquen un gol.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada