diumenge, 9 d’octubre del 2016

DIJOUS MATA EL PARE


EL CORATGE DE MATAR
De Lars Norén
Direcció de Magda Puyo
TNC- Sala Petita
06-10-2016
@teatrenacional #elcoratgedematar

Aquest dijous 7 d’octubre s’ha estrenat al TNC EL CORATGE DE MATAR de Lars Norén, amb direcció de Magda Puyo. Una obra càustica sobre la infelicitat personal en un país que gaudeix del millor estat del benestar d’Europa. Una autocrítica mordaç de les relacions familiars en una relació paterno-filial que protagonitzen un excel·lent Manel Barceló i un estrident Nao Albet. Una relació de necessitat i de dependència mútua recarregada de rancúnia i odi. El sexe sembla ser-ne el fil conductor i es mostra en la figura de Radka, l’amiga del fill, una cambrera que ratlla la prostitució. El fill no és capaç de penetrar-la en les relacions “només es refrega”, diu ella, però el pare, tot i la seva decrepitud, procura agenciar-se-la, com ha fet nombroses vegades amb tantes cambreres, “Però poc temps abans que la mare morís, unes quantes nits abans, et vaig sorprendre, o més ben dit et vaig veure un vespre, ajagut al damunt d’una de les criades, a sobre del parquet de la sala gran... Vaig encendre el llum i us vaig veure –tu estaves estirat i te la follaves- no és que em sàpiga greu, no t’ho creguessis –se me’n fot” li retreu el fill.





L’obra no pot tenir sinó un desenllaç tràgic, que Magda Puyo tergiversa en un final ambigu i una posada en escena innecessàriament recarregada d’efectes i escenografia.


Una catarsi per a l’autor molt influït per les teories psicoanalítiques de Rollo May, en un text que si bé es presenta en format realista i una interpretació del Mètode, bé podria ser un somni o millor dit, un malson. Les suposades veritats que s’hi diuen deixen incongruències penjades que no tenen lloc al món de la lògica dels vius del tipus: “Jo era així?” li pregunta el fill al pare, quan aquest li mostra les fotografies de nen. Potser tot  plegat hauria d’haver girat més cap a aquest món oníric també emparentat amb el psicoanàlisi, on tot hi té cabuda, fins i tot l’assassinat del propi pare per a recobrar una suposada llibertat, o bé la pròpia identitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada