diumenge, 6 d’octubre del 2019

UNA HISTÒRIA DE SUPERACIÓ


ABANS QUE ES FACI FOSC
De Hattie Naylor (Sound&Fury)
Direcció Pep Pla
Una proposta escènica de Míriam Iscla
Teatre Lliure
05/10/2019

En arribant a la maduresa professional tota actriu sent el desig, l’ambició, el repte d’interpretar un monòleg que la representi. Míriam Iscla no n’és una excepció i per això va emprendre l’empresa de portar a escena un èxit de la companyia Sound&Fury, Going Dark, que en anglès a part de fer-se fosc, també vol dir deixar de funcionar, traduïda com Abans que es faci fosc.

C David Ruano

Una història que, encara que escrita per a un actor amb la veu en off d’un nen, no hi ha cap inconvenient en representar-la per una dona amb l’off d’una nena.

La creació de l’Univers, la Via Làctia, Andròmeda i altres galàxies, la creació i desaparició d’una estrella, la composició química dels astres, L’Ossa Major, l’estrella Polar, Sírius, les distàncies, el temps... Míriam ens fa una lliçó magistral, amena i molt pedagògica de les bases científiques  del cosmos, com si fóssim públic del CosmoCaixa. Les astronòmiques xifres que manega són de tal magnitud que maregen i potser ens donen la mesura de la nostra petitesa i alhora de la nostra constitució feta dels mateixos àtoms que la matèria abans del Big Bang. Ens sentim part del cosmos, fets de partícules de cosmos i això ens reconforta. Fins on arriba la nostra vista?

Però l’obra no és únicament una conferència magníficament il·lustrada amb vídeos de Vicenç Viaplana, sinó que paral·lelament hi ha el drama de la protagonista, ja que té una malaltia degenerativa que la tornarà cega. A mesura que avança l’obra, serem testimonis de l’angoixa que significa la pèrdua del més valuós dels sentits. Com les relacions amb la filla i també amb els avis de la criatura, la dificultat per a exercir tan bella professió de pedagoga científica es van complicant. La vida es va tornant fosca, com el cosmos abans del Big Bang. I requereix un nou plantejament.

Míriam es volca en escena generosament, però no estic segura si tant de desplegament tecnològic li juga a favor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada